А желаете ли да седнете на маса с мен?

На никого не му е забранено да стане роб на глупостта си, но е прекалено безразсъдна смелостта да се подчини мнението на гражданите на нея.
В предизборната кампания на кандидатите за кметския стол в Хасково бе засегната чувствителността ми по отношение на спорта. В определен аспект чрез постното й представяне като генерална концепция „Що е то спорт?“, както и безкрайната проекция на некомпетентност в изказванията на кандидатите. Повечето от тях запазиха мълчание по темата „Спорт“ в града, преценявайки своите лимитирани възможности по това жизненоважно направление.
Не може обаче да остане незабелязано празнодумието от страна на г-н Дечев. В наброена публикация, фигурираща в повечето хасковски медии, всеки може да прочете неговия усет по темата или липсата на такъв.
Г-н Дечев, ще си позволя да се обърна директно към Вас. Да започнем с твърдението Ви, че Вашата политика във всички сектори е политика на диалог. Г-н Дечев, каня Ви да седнете на моята маса. Вие като джентълмен и Областен управител пропуснахте да направите това към мен. Кога ли? В периода, в който „Хасково 2012“ извоюва, въпреки и против всичко, историческите два златни медала за нашия град. На чаша кафе бих Ви попитала защо само няколко седмици след шампионската ни титла единствено ние като клуб не бяхме поканени на организираната от Вас спортна среща? Явно не сте разчитали на нашето доказано експертно мнение, чийто опит, както и знания твърдите, че трябва да ползвате, нито на мъдрите съвети на Вашия адаш Станислав Станков, легенда на българския спорт. Следващият ми въпрос, докато отпивате глътка кафе, е продиктуван у мен от мнението Ви, че в Хасково няма условия за професионален спорт, изказано само седмица след гореспоменатия успех. Тогава смятате ли, че „Хасково 2012“ е феномен, социален феномен? Смятате ли, че „Хасково 2012“ е примерът, който зарази стотици деца към спорта в родния Ви град? Как ще определите телевизионното време, което отделиха националните телевизии ежеседмично в продължение на шест години, с толкова много хубави неща, изговорени за проекта и града? Можете ли да преброите колко пъти свири химнът на Република България в нашата спортна зала „Дружба“, препълнена до краен предел? Какво ли бихте казали на тези зрители, фенове и граждани? И не на последно място, обикаляйки страната, няма как да не са Ви попитали как създадохте този уникален отбор, защото мен ме питаха навсякъде. Тогава срамувахте ли се или се гордеехте?
Аз не пия кафето със захар, но ако сега Ви горчи, на Вас ще Ви предложа, защото не искам от неудобство да прекратите разговора ни дотук. Г-н Дечев, признавате ли, че нямате реална визия за развитието на спорта в Хасково, след като очаквате клубовете да Ви я чертаят? Преди да ми отговорите ще Ви кажа, че тези спортни хора, от клубовете, всеки ден се питат какво ще се случи със спорта в Хасково. Те разчитат на Вашето компетентно мнение. Знам, че ще ми отговорите за базите, за да пропуснете предния ми въпрос, там не Ви се бъркам. Но тези бази раждат шампиони, а когато имаме шампиони, трябва да ги уважаваме.
На мен ми е неудобно, че Ви поканих на такова кафе, заради разликата във възрастта ни, но тя не е проблем за разликата в концепциите ни. Нека да завършим разговора така. Именно заради възрастта Ви и желанието Ви да управлявате града не ми се иска да вярвам, че Ви е била необходима срещата с лекарската колегия в Хасково, да узрее у Вас идеята, че „ако се инвестира повече в спорта, ще се харчи по-малко за лечение“.
Бих Ви препоръчала да изчетете интервюто ми с д-р Георги Гелов, президент на „Хасково 2012“, защото мисля, че би било добре да цитирате конкретно него като представител и връзка между лекарите и спорта.
Все пак ще Ви благодаря за отделеното време, защото знам, че ние с Вас никога няма да седнем на кафе, но ще Ви го поднесат да го прочетете. Аз искрено се надявам, ако спечелите изборите, да не управлявате града по начина, по който се запознах с процедурите в Областна администрация. Ако искате, можем да поговорим за тях на следващо кафе.
Надявам се в новия мандат да няма безумни борби и някой от Вас, оглавявайки Община Хасково, да се сети да изработи поне по една значка и да окичи ревера на единствения си шампионски отбор.

инж. Станислава-Владимира Станкова